Amit érdemes tudni a teáról általában...

Tealavél termeléshez a növényt visszanyesik, 1-1,5 m magas cserjévé nevelik, kényelmesen elérhető magasságot nyújtva a kézi szedéshez.

A tea a nedves és viszonylag hűvös, de kiegyenlített éghajlatú trópusi hegyvidékek és szubtrópusok növénye. Ideális termőterülete az 1000 m-es magasságban fekszik, ahol 20 Cº-os átlaghőmérséklet és legalább évi 1250 mm csapadék biztosított.

A tea levelei örökzöldek, bőrneműek, virága fehér, vagy rózsaszín, rovarbeporzású, toktermésű növény. Szaporítása magról, ill.szárdugvánnyal történik. A friss ültetvény 3-5 éves korára válik szüretelhetővé, szedése 50 éves koráig gazdaságos.

A minőségi teákat kézzel szüretelik, ügyelve, hogy a szedőzsákba csak a hosszúkás csúcsrügy és az alatta lévő 2 puha fiatal levél kerüljék. A szedés gyorsítására bevezetett gépesítés a minőség rovására történik.

Az asztalunkra kerülő ital ízét befolyásolja a növény termőterülete, az ott uralkodó klimatikus viszonyok, a levelek szedési ideje ( az első szüretből származnak a legfinomabb levelek), valamint a feldolgozás módja. A különböző feldolgozási folyamatok eredményeképpen italunkat a zöld, fekete, oolong, fehér, vagy sárga teákhoz sorolhatjuk.

Az alábbiakban szó esik a különböző teafajtákról, azok ideális elkészítési módjáról. Remélhetőleg, „kis kalauzunk” sokakat csábít új ízek felfedezésére. Az elkészítésre vonatkozó információk általános szabályok, természetesen bárki kialakíthatja a saját ízlésének megfelelő eljárást. Teázásunk során a legfontosabb dolog, hogy italunk számunkra tökéletes íz-élményt nyújtson azokban a percekben, amikor rohanó világunkból kikapcsolódva, kezünkben a forró teáscsészével kényelmesen hátradőlünk fotelunkban….

a zöld teáról

Üzletünkben az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a zöld és fekete tea közti különbségekre vonatkozik. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb említenivaló a zöld és fekete tea származása. Mindkét tea ugyanarról a növényről származik, eltérő jellegüket feldolgozási módjuk adja meg. Szüretelés után a tealeveleket szárítják( 6-12 órán keresztül, meleg levegő áramoltatásával ), majd sodorják. E két munkafolyamat eredménye a zöld tea, mely így megőrzi hasznos anyagainak nagy részét, gazdag cseranyagokban, melyek a zöld tea jellegzetes kesernyés ízét adják. A zöld tea gazdag koffeinben, ez a koffein azonban a tealevélben lévő cseranyagokhoz kötött, így szervezetünk számára nehezen felvehető, tehát a zöld tea kevésbé tudja kifejteni élénkítő hatását.

A zöld tea fogyasztása elsősorban Ázsiában jelentős, kedvező élettani hatása miatt azonban egyre fontosabb szerepet kap a világ más tájain is. A legfontosabb zöld tea termelő országok Japán és Kína, már nemcsak saját szükségleteiket elégítik ki, zöldtea-exportjuk jelentős gazdasági tényező.

Egy kiváló zöld tea elkészítése odafigyelést igényel, fontos az általunk használt víz hőfoka, valamint a pontos áztatási idő. Minden esetben egy csésze ( 3dl) teához egy teáskanálnyi füvet adagolunk, ennek súlya 2 gr. Japán zöld teáknál 60-70Cº-os vizet használunk, ezt öntjük a teára, majd 1-1,5 percig hagyjuk ázni. Kínai zöld tea esetében 70-80Cº-os víz az ideális, az áztatási idő 2-3 perc. Ha ennél melegebb vizet használunk, vagy tovább áztatjuk a teát, megkeseredik, élvezhetetlenné válik italunk. Nagyon fontos, hogy mindig már forraljuk fel a vizet, majd azt hűtsük a kívánt hőfokra. A hőmérséklet pontos beállításához a teaszaküzletekben kapható teahőmérők nyújtanak segítséget. A zöld tea leveleket egymás után többször felönthetjük ( természetesen rövid időszakon belül). Az így kapott ital egyre lágyabb ízű lesz, hatása azonban változatlan.

A zöld teának számos kedvező élettani hatása ismert: támogatja keringési rendszerünket, bélrendszerünket, erősíti immunrendszerünket, komoly szerepe van a rákos betegségek megelőzésében.

A zöld tea fogyasztását ízesítőszerek nélkül ajánljuk.


a fekete teáról

Amennyiben a leszüretelt tealeveket fonnyasztásuk és sodrásuk után erjesztik is, fekete teáról beszélünk. Tehát a zöld és fekete tea közötti alapvető különbséget az erjesztés adja: zöld tea készítésnél ez a folyamat nincs meg! Az erőteljesebben összesodort tealevelek szétzúzott sejtfalain át távozó sejtnedvek fermentációja körülbelül 3 órás folyamat, melynek során a tealevelek elnyerik jellegzetes, sötétbarna, vöröses színüket. Az erjedés időtartama alatt kialakulnak a fekete teára jellemző íz,- és illatanyagok. Felszabadulnak cseranyagok, így szervezetünk számára elérhetőbbé válik a koffein, ezért érezzük a fekete teát élénkítőbbnek, mint a zöld teát. A teában lévő koffein molekula szerkezete megegyezik a kávéban levőével, hatásmechanizmusa azonban más: tea fogyasztásakor a koffein lassabban fejti ki hatását, azonban hosszan, mintegy 6 órán át érezteti azt. ( A kávéban levő koffein gyorsan hat, de ez a hatás rövid időtartamú.) Az erjedési folyamatok során azonban a fekete tea számos olyan egészségmegőrző tulajdonságából veszít, mellyel a zöld tea büszkélkedhet.

Magas minőségű fekete teát termelő országok: India, Ceylon és Kína. Indiában két híres teatermelő vidékről beszélhetünk: Assam és Darjeeling tartományokról. Míg a darjeelingi tea a könnyű, lágy fekete teák palettáját színesíti, addig az assami teákat az erős ízek, magas koffeintartalom kedvelőinek ajánljuk. Kiváló minőségű, és rendkívül zamatos teát importálunk Ceylon szigetéről, a kínai specialitások tárháza pedig végtelen. Az ízesített fekete teák alapjául is kínai teákat használunk.

Természetesen más országok is termelnek kiváló minőségű fekete teákat, nem szabad megfeledkeznünk a nepáli, a jávai, vagy a grúz teáról. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kenyai és tanzániai teák, hiszen ezekben az országokbanis adottak a teanövény által kedvelt klimatikus viszonyok.

A fekete teák elkészítése kevésbé bonyolult, mint a zöld teáké: 100 Cº-os vizet használunk, a leveleket 3-5 percig áztatjuk. Fekete teák esetében is az ideális mennyiség egy csészéhez ( 3dl ) 1 teáskanál teafű, ami 2 gr mennyiséget jelent.

A fekete teákat ízlés szerint fogyaszthatjuk cukorral, barna cukorral, kandissal, mézzel, tejjel, vagy tejszínnel. Amennyiben tejjel, vagy tejszínnel isszuk teánkat, mindenképpen érdemes az 5 perces áztatási időt választani, hiszen a kész teába öntött tejmeglágyítja azt.

Végül a sokakat érdeklő osztályozás, mely a tealevelek minőségét mutatja meg:

S (Super) F (Finom) T (csúcsos) G (arany) F (virágos) O (narancs) P (Pekoe)
FP
F (virágos) P (Pekoe)
GFBOP
G (arany) F (virágos) B (tört) O (narancs) P (Pekoe)
BOPF
B (tört) O (narancs) P (Pekoe) F (Fannings)
CTC
C (nyomott) T (tépett) C (göngyölt)


a fehér, sárga és oolong teákról

A fehér teák rügyekből és nagyon friss levelekből állnak, melyeket rövid ideig fonnyasztásos módszerrel szárítanak. Kína Fujian tartományában speciális teanövényről szüretelik. Főzete lágy, könnyű. Elkészítése: 75-80 Cº-os vízzel öntjük fel, 1-3 percig áztatjuk. Egy csészéhez egy teáskanál ( 2 gramm) füvet használunk.

A sárga teákat száraz, forró levegő áramoltatásával rövid ideig fermentálják. A fermentáció kellő idejének meghatározásához nagyfokú teamesteri tapasztalat és szaktudás szükséges. Főzete a fehér teánál erősebb, de még mindiglágy teáról beszélünk. Elkészítése megegyezik a fehér teáéval.

Az oolong teák egyre nagyobb ismertségnek örvendenek. Félig erjesztett teáknak is nevezzük őket, mivel fermentációjuk feleannyi ideig tart, mint a fekete teáké. A zöld, fehér és sárga teánál erősebb, a feketénél gyengébb ital. A legjobb minőségű natúr oolongok Taiwanról származnak. Ízesített változataikat Európában állítják elő. Elkészítésük: csészénként 2 gramm fűre 80-90Cº-os vizet öntünk, 2-3 percig áztatjuk. A fehér, sárga és oolong teák többször felönthetőek, fogyasztásukat natúr, vagy kevés mézzel ajánluk.


az ízesített teákról

Hazánkban rendkívül népszerűekaz ízesített teák. A minőségi teákat árusító szaküzletekben széles kínálatból válogathatunk: ízesített fekete, ízesített zöld, vagy akár ízesített redbush teák csábítják az ínyenceket.

Az ízesített teák „ gyártása” minden esetben az európai teanagykereskedő cégek műhelyében történik. Alapos vizsgálatutánkiválasztják a megfelelő natúrteaalapot, ez az ízesített fekete teák esetében általában egy közepesen erős kínai, vagy kínai-ceyloni keverék. Ízesített zöld teák esetében az alapot a kínai sencha tea adja. A magasan képzett ízmester erre a natúr teaalapra építi fel az ízeket: fűszereket, szárított gyümölcsöket, csokoládét, stb. kever a teához, virágszirmokkal, virágokkal, növényi levelekkel díszíti azt. A gyümölcsdarabokkal ízesített teák nem keverendők össze az ún. gyümölcsteákkal, melyek más bázisra épülnek!!!

Az ízesített teák 97%-át a natúr alaptea teszi ki, az ízanyagok a fennmaradó 3 %-ban vannak jelen.Az ötletek és a variációk száma szinte végtelen, így folyamatosan új keverékeket kóstolhatunk meg. Az ízesített teák tartalmaznak aromákat is, az aromák milyensége nagyon fontos minőségmeghatározó tényező: az általunk forgalmazott teák keverésénél csak természetes aromákat használnak fel. ( Anyacégünk hamburgi, a német élelmiszeripari törvények szálas teáknál tiltják a természetazonos ill. mesterséges aromák használatát.)

Az ízesített fekete teák elkészítési módja egyezik a natúr feketével: 100 Cº-os vizet használunk, a teát 3-5 percig áztatjuk. Fantasztikus ízhatást érhetünk el, ha ízesített fekete teánkat tejszínnel fogyasztjuk: a tejszín krémesen selymessé teszi italunkat. Tejjel-tejszínnel fogyasztott teák esetében érdemes az 5 perces áztatási időt választani. Az ízesített fekete teákhoz illik még a méz, fehér és barna cukor, kandiscukrok.

Az ízesített zöld teák elkészítésénél az alapot adó kínai zöld sencha a meghatározó: 70-80 Cº-os vizet használunk, a teát 2-3 percig áztatjuk. Az ízesített zöld teák a natúr teákhoz hasonlóan többször felönthetőek. A felöntések során aromájukat egyre kevésbé érezzük, azonban a jótékony „zöld tea-hatás” mindvégig megmarad. Fogyasztásukat tej-tejszín nélkül ajánljuk, az édesszájúak mézet, vagy fehér cukrot használjanak.

Az ízesített fekete és zöld teák élettani hatása teljes egészében megegyezik az alapjukat képező natúr teákéval.


a gyümölcsteákról

Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés a gyümölcsteák esetében: ezek a teák nem tartalmaznak teanövényről származó leveleket! A gyümölcsteákban csakis szárított gyümölcsök ( az új trend követői szerint: zöldségek is) lehetnek, különböző összetételben. Az „ igazi „ teaivók ezeket az italokat a nem-teák kategóriába sorolják, hivatkozva a gyümölcstea és a teacserje közötti kapcsolat teljes hiányára.

Ezeket a közkedvelt italokat Európában állítják elő, a teanagykereskedő cégek műhelyeiben, saját receptúrák alapján. Összetételüket, külsejüket jelen esetben is az ízmester határozza meg, sok éves tapasztalata és az új íz-irányzatok figyelembe vétele alapján.

A gyümölcsteák minden esetben ugyanarra a bázisra épülnek: alma, hibiszkusz és csipkehéj szolgál alapul.

A gyümölcsteák karakterét az erre kerülő szárított, kandírozott, liofilizált gyümölcsdarabok adják. Sok esetben a tea ízét kevés fűszer: citromfű, sáfrány, fahéj , stb . koronázza. Díszítésül levelek, virágszirmok, virágok szolgálnak.

A gyümölcsteák gyönyörű piros színét a hibiszkusz adja, ez azonban kissé savanyítja is italunkat. A gyomorproblémákkal küszködők számára ma már elérhetőek az ún. savmentes gyümölcsteák, melyekben egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés hibiszkusz van. A savmentes, savcsökkentett teák színe halványabb, sárgás, ízük azonban versenyez savas társaikéval. ( A nemzetközi tea-trend egyre inkább a savmentes teák népszerűsítése felé halad. Hazai tapasztalataink ezen teák széles körű terjesztését még nem teszik lehetővé: magyar vendégeink számára az igazán „ jó” gyümölcstea sötétvörös. Hibiszkusz-szegény teák lágy színét az itthoni fogyasztó a gyenge minőséggel köti össze, hiába az amúgy tökéletes illat-íz kombináció. Mindettől függetlenül üzletünkben szerény választékkal a gyomrukat kímélők rendelkezésére állunk.)

Gyümölcsteák esetében az elkészítés során egy csészéhez ( 3 dl) 1 teáskanál teát használunk, ennek tömege 3-4 gramm. A teát 100 Cº-os, forró vízzel öntjük fel, majd minimum 8 percig áztatjuk. A hosszú készítési idő biztosítja, hogy a szárított gyümölcsdarabokkellőképpenátázzanak, kiadják ízüket. A gyümölcsteákat nem lehet elrontani, túláztatni: minél tovább vannak vízben annál jobban érvényesül az ízük. Sokan szívesen fogyasztják a felázott gyümölcsdarabokat is.

Gyümölcsteákból fantasztikus frissítő jeges teákat lehet készíteni: akár a kész ital lehűtésével, akár egy gyümölcstea-koncentrátum jégre öntésével.

Gyümölcsteát mézzel, vagy fehér cukorral érdemes édesíteni, tej-tejszín nem illik hozzá. Italunk bármikor kellemes frissítőül szolgálhat, élénkítő hatása azonban egyáltalán nincs, mivel nem tartalmaz koffeint biztosító tealeveleket.


a rooibos, redbush, avagy vörös teáról

A rooibos 1-1,5 m magas cserje, mely Dél-Afrikában őshonos. Hosszú és hajlékony ágain rengeteg 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag levél található, melyek leginkább a fenyő tűleveleihez hasonlítanak.

Növekedéséhez sok csapadékra és enyhén savas kémhatású talajra van szüksége. Elengedhetetlen a legalább 450 m-es tengerszint feletti magasság, de afagyot egyáltalán nem tűri, így termesztése égövünkben nem lehetséges.

A cserjemásfél éves korában fordul termőre, leggazdagabb hozamát 3-4 évesen adja. 7-8 évig él, pusztulása előtt az egész növény zöldből vörösbe vált, innen az elnevezése: vörös bokor.

Betakarítása a nyári és kora őszi hónapokban történik. Ilyenkor sarlóval a talaj fölött 30-40 cm-re vágják vissza az ágakat, majd kötegelik őket. Ezután szecskázógéppel az általunk is ismert méretűre, kb. 4 mm hosszú darabokra vágják a termést. A fekete teához hasonlóan erjesztik, tiszta vízzel keverik, 8-24 órán át tart a fermentáció. A folyamat során a zöld ágak vörösesbarnák lesznek, s kialakul a tea jellegzetes vörösesbarna színe. Végső lépésként a szigorú minőségi ellenőrzés, majd pasztőrözés következik.

A Dél-Afrikából származó natúr rooibos kapható a legtöbb teaszaküzletben, a választékot az ízesített változatok bővítik. A tea ízesítését ebben az esetben is Európában, a teanagykereskedésekben végzik.

A rooibos teák elkészítése: 100 Cº-os vizet használunk, a leveleket 5-8 percig áztatjuk. Az ideális mennyiség egy csészéhez ( 3dl ) 1 teáskanál teafű, ami 2 gr mennyiséget jelent. Kétszer, háromszor felönthető.

A fekete teákhoz hasonlóan ízlés szerint fogyaszthatjuk cukorral, barna cukorral, kandissal, mézzel, tejjel, vagy tejszínnel. Forrón és jegesen egyaránt kiváló.Koffeinmentes, gyerekeknek kifejezetten ajánlott!

A rooibos az utóbbi években széles körben vált ismertté, kedveltté. Népszerűségét finom íze mellett egészségünkre gyakorolt rendkívül kedvező hatása adja. A vörös tea gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, C-vitamin tartalma magas. Erősiti immunrendszerünket, antiallergén hatású, javítja a keringést, segíti az emésztést, megköti a szabad gyököket, szépíti bőrünket, hajunkat. Összefoglalva atealegfontosabb hatóanyagai és azok hatása:

-vas: vérképzés, hemoglobin
réz: enzimalkotórész, bőr és haj pigmentáció, idegek felépítője
kalcium: csontok és fogak képzése, növekedésnél kiemelkedően fontos
fluor: fogfelépítés és száj higiénia
nátrium: idegek és izmok munkája, szervezet víz háztartása
kálium: vízháztartás, vérnyomás-csökkentés
mangán: nyomelem, méregtelenítés, védekezőképesség
zink: inzulinháztartás, immunrendszer felépítés
quercetin, quercitrin: flavonoidok, antiallergén hatás
rutin: vérnyomás –szabályozás

A fenti felsorolás csupán a „jéghegy csúcsa”. Szerencsére már magyarul is elérhetőeka rooibossal kapcsolatos szakkönyvek, melyekből mélyebb ismeretekre, receptekre tehetnek szert. Egészségükre!


a mate teáról

A mate teát egy Dél-Amerikában őshonos örökzöld pálmafaj szárított leveleiből és ágaiból készítik. A növény 10-15 méteres magasságot is elérhet, levelei kb. 6 cm hosszúak, 4 cm szélesek. Fejlődéséhez magas pártartalomra és magas hőmérsékletre van szükség.

A leveleket kétévente szüretelik, majd gyorsan szárítják, elkerülendő az oxidálódást. ( A szárítás parázs felett történik, az erre a célra használt különböző fafajták éppen olyan meghatározóak, mint nálunk a kolbász-szalonna füstöléséhez használtak.)

A „mate” szó azinka nyelvből származik, jelentése: tök. Arra a szárított tökből készült ivóedényre utal, melyből hagyományosan ezt a teát fogyasztják. A tea elkészítéséhez hozzá tartozik: a mate ( tök), a yerba(a tea ) és a bombilla ( fa, vagy fém szívószál). Az edénybe ízlés szerint szórják a leveleket, 70-100 Cº-os vízzel öntik fel, 5-10 percig hagyják ázni. A főzet elkészülte után közvetlenül a tökből, szívószállal fogyasztható. Kevés mézzel, vagy cukorral édesíthető, többször felönthető.

A mate tea minden életfontosságú vitamint tartalmaz, valamint számos ásványi anyag, például magnézium, kalcium, kálium, vas, hordozója. A mate a koffein mellett xantin alkaloidát tartalmaz, melyet mateinnek is neveznek. A xantin stimulálja a központi idegrendszert, de nem tesz függővé, nem vált ki idegességet, sőt, nyugodt alvást biztosít. A xantinban olyan molekulakötés van, amely kiküszöböli a koffein káros tulajdonságait, így azok az emberek is fogyaszthatják, akik egészségügyi okoból kénytelenek lemondani a kávéról. Enyhén vizelethajtó, csökkenti a vérnyomást, kedvezően hat a szív működésére, javítja az oxigénellátást.

Fogyasztása nemcsak rendkívül egészséges, hanem hangulatos szertartás is, igazi dél-amerikai kultúrital.

Remélhetőleg a fenti pár sor olvasása izgalmas betekintést nyújtott a teák véget nem érő világába. Ismertetőnka legfontosabb információkat foglalja össze. Teaszakértő munkatársaink készen állnak további kérdéseikmegválaszolására, illetve nagyobb terjedelmű szakirodalom ismertetésére. Kellemes teázást kívánunk!