Leírás
Masala chai
Összetétele:
- fahéjdarabok, ánizs, gyömbér, feketebors, szegfűszeg, cikóriagyökér.
Leírás:
- Indiában a teát hagyományosan fekete teából készítik. A teafüvet sokféle illatos fűszer (fahéj,gyömbér, csillagánizs, szegfűbors, feketebors, fehér kardamom…) hozzáadásával vízben főzik, majd felöntik tejjel, édesítik cukorral és tovább forralják.
A teázás ezen módja nyugaton az utóbbi években terjedt el, amikor (az eszpresszó-kultúra terjedésével) egyre több helyen megjelentek az ízesített latték, azaz tejeskávék. Ekkor jött az ötlet, miszerint az indiaiak teája szinte ugyanez, csak a kávé helyett a tea szolgáltatja az alapot. Nemsokára meg is jelent a kávézók választékában a Chai latte, a fűszeres tea alapú tejes ital. Lehet, hogy elsőre érdekesen hangzik a tea és tej keveréke, de érdemes kipróbálni, nagyon kellemes ital.
Miért igyunk fekete teát?
- A fekete tea leveleit a Camellia sinensisből készítik és ezeket a leveleket mindig oxidálják, így lesz a zöld tealevélből sötétbarna vagy fekete színű.
- A fekete teában lévő koffein máshogyan hat, mint a kávéban lévő, főleg azoknak lesz jó a fekete tea akik kávézás során néha érzik, hogy kellemetlenül felmegy a pulzusuk vagy a vérnyomásuk.
- A fekete tea gazdag antioxidánsokban. A teában lévő antioxidánsok megvédik a DNS-ed az alkohol, cigaretta vagy egyéb mérgező anyagok okozta károsodásoktól.
- Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 csésze fekete vagy zöld tea 21%-kal csökkentheti a stroke esélyét.
- A fekete teában lévő polifenolok megölik a szádban lévő baktériumokat és gátolják a bakteriális enzimek növekedését.
- A benne lévő fluroid segít a fogaid egészségének a megőrzésében.
- A fekete teában megtalálható csersavak segítenek küzdeni a vírusok ellen és különböző betegségektől is meg tud védeni.
- Csökkenti a stresszt, és javítja a koncentrációs képességet.
Elkészítés:
- 2dl vízzel, majd 2dl tejjel forralni, 2tk. teafű, 2 tk. cukor.