Az ízesített teákról
Hazánkban rendkívül népszerűekaz ízesített teák. A minőségi teákat árusító szaküzletekben széles kínálatból válogathatunk: ízesített fekete, ízesített zöld, vagy akár ízesített redbush teák csábítják az ínyenceket.
Az ízesített teák „ gyártása” minden esetben az európai teanagykereskedő cégek műhelyében történik. Alapos vizsgálat után kiválasztják a megfelelő natúr tea alapot, ez az ízesített fekete teák esetében általában egy közepesen erős kínai, vagy kínai-ceyloni keverék. Ízesített zöld teák esetében az alapot a kínai sencha tea adja. A magasan képzett ízmester erre a natúr teaalapra építi fel az ízeket: fűszereket, szárított gyümölcsöket, csokoládét, stb. kever a teához, virágszirmokkal, virágokkal, növényi levelekkel díszíti azt. A gyümölcsdarabokkal ízesített teák nem keverendők össze az úgynevezett gyümölcsteákkal, melyek más bázisra épülnek!!!
Az ízesített teák 97%-át a natúr alaptea teszi ki, az ízanyagok a fennmaradó 3 %-ban vannak jelen.Az ötletek és a variációk száma szinte végtelen, így folyamatosan új keverékeket kóstolhatunk meg. Az ízesített teák tartalmaznak aromákat is, az aromák milyensége nagyon fontos minőségmeghatározó tényező: az általunk forgalmazott teák keverésénél csak természetes aromákat használnak fel. ( Anyacégünk hamburgi, a német élelmiszeripari törvények szálas teáknál tiltják a természetazonos ill. mesterséges aromák használatát.)
Az ízesített fekete teák elkészítési módja egyezik a natúr feketével: 100 Cº-os vizet használunk, a teát 3-5 percig áztatjuk. Fantasztikus ízhatást érhetünk el, ha ízesített fekete teánkat tejszínnel fogyasztjuk: a tejszín krémesen selymessé teszi italunkat. Tejjel-tejszínnel fogyasztott teák esetében érdemes az 5 perces áztatási időt választani. Az ízesített fekete teákhoz illik még a méz, fehér és barna cukor, kandiscukrok.
Az ízesített zöld teák elkészítésénél az alapot adó kínai zöld sencha a meghatározó: 70-80 Cº-os vizet használunk, a teát 2-3 percig áztatjuk. Az ízesített zöld teák a natúr teákhoz hasonlóan többször felönthetőek. A felöntések során aromájukat egyre kevésbé érezzük, azonban a jótékony „zöld tea-hatás” mindvégig megmarad. Fogyasztásukat tej-tejszín nélkül ajánljuk, az édesszájúak mézet, vagy fehér cukrot használjanak.
Az ízesített fekete és zöld teák élettani hatása teljes egészében megegyezik az alapjukat képező natúr teákéval.