Teabemutató 1.rész
Jázmin gyöngy zöld tea
Összetétele: kínai zöld tea.
Leírás: ez a tea a világ teáinak egyik legcsinosabb kincse. Dél-kelet Kínában terem. Több, mint 100 éve kizárólag a legfinomabb és legfiatalabb zöldtea levelek alkotják ennek a ritkaságnak az alapját. A még nem teljesen száraz leveleket hatszor összekeverik friss, finoman illatos jázminvirágokkal, majd leszűrik, és kézzel apró gyöngyökbe tekerik. A levél magába zárja a finom jázmin aromát és csak a forrázáskor engedi szabadon azt. A „két levél egy bimbó” felhasználása a főzetben is megmutatkozik. Színe elegáns pezsgő.
Elkészítés: 1-2p. 75-80 °C-on, 2tk. teafű, 2dl víz 5x felönthető.
Miért igyunk zöld teát?
Nagyjából 500 féle vegyületet tartalmaznak, köztük tucatnyi tápanyagot és gyógyhatású anyagot, mint például polifenolok, poliszacharidok, aminosavak, alkaloidok, klorofill, valamint A, C és B-vitaminok, szelén, kálium és cink. Polifenolok legnagyobb mennyiségben a zöld teában találhatók meg, antioxidáns hatással bírnak, azaz semlegesítik a rákkeltő szabadgyököket, így segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Egyes polifenolok antibakteriális, illetve antimikrobális hatásúak is, valamint segítik a nehézfémek kiürülését a szervezetből. Magas vérkoleszterin-szint, magas vérnyomás és érszűkület esetén is segítenek csökkenteni a tüneteket. Vérhígító hatásúak, gátolják a vérrögképződést, tehát akadályozzák az érszűkület és az érelzáródás kialakulását. A teában van a legtöbb fluor az összes haszonnövény közül. A fluor védi a fogakat, megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását. L-teanin nevű aminosav védi az idegrendszert, javítja a memóriát , ráadásul nyugtató hatású mérsékli a teában szintén megtalálható koffein túlzott stimuláló, stressz-fokozó hatását. A zöld teában fellelhető vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak szerveink egészséges működéséhez és regenerálódásához, valamint az A , C és a B vitaminok sejtvédő, antioxidáns hatással is bírnak, így lassítják az öregedés folyamatát és gátolják a rákos betegségek kialakulását. A teázás szertartása – akár hagyományos kelet-ázsiai, akár sajátos stílusban gyakoroljuk –meditatív jellegű hobbitevékenységgé is formálható, ami az utóbbi idők pszichológiai kutatásai alapján pozitív hatással van a gondolkodásra, stresszoldó hatású, javítja a koncentrációt, így növeli a szellemi és testi teljesítőképességünket és munkánk hatékonyságát.