Természetes füstölt mate tök

Természetes füstölt mate tök

A hagyományos tökféléket kézzel készítik szárított és kivájt töknövényből, így alakjuk és méretük kissé eltérhet.

Használat előtt javasolt a tököt kikeményíteni.

Űrtartalom: kb. 300-350 ml

Magasság: 9-10 cm, szélesség: 8-9 cm

6.990 Ft

3 készleten

Tudtad hogy 35.000 Ft értékű rendelés felett ingyenes a kiszállítás?

Oszd meg ezt a terméket a barátaiddal is:

Leírás

Természetes füstölt mate tök

Ez egy természetes calabash tök alumínium széllel és sötétbarna színű. Egyedülálló árnyalatát a szárító yerba mate füstjével érte el. Ezért az első használat során a barbaqua enyhe ízét is érezheti az Ön által választott yerba mate-vel! 

A hagyományos tökféléket kézzel készítik szárított és kivájt töknövényből, így alakjuk és méretük kissé eltérhet. Használat előtt javasolt a tököt kikeményíteni. Űrtartalom: kb. 300-350 ml Magasság: 9-10 cm, szélesség: 8-9 cm

Mate tök beavatása:

A mate tök, más néven mate cserép vagy mate kalab, egy hagyományos dél-amerikai edény, amelyet a mate tea fogyasztásához használnak. Általában a természetes tök héjából készül, amelyet kifúrnak és megtisztítanak a magoktól és a péptől. Ezután a tököt gyakran díszítik és szárítják.

A mate tök szerepe az, hogy a mate leveleket és a forró vizet tartalmazó keveréket fogadja és tartsa. Az emberek hagyományosan közösen fogyasztják a mate teát, és a tököt átadják egymásnak a körben, amikor megisszák a teát. Általában a tököt egy speciális szívószállal, amelyet bombillának neveznek, szívják ki.

  • mátétök beavatása egy hagyományos folyamat, amelyet a mate ital fogyasztására használt tökök (calabaza) előkészítésekor végeznek. Ez a rituális folyamat a tök előkészítését jelenti az első használat előtt, hogy megszabaduljon a kellemetlen szagoktól vagy ízektől, és hogy a mate íze jobb legyen. A beavatás után a tök sokkal jobban fogja szolgálni a mate tea fogyasztását.

Mátétök beavatásának lépései:

    1. Tök megtisztítása:
      • Először öblítsd le a mátétököt, hogy eltávolítsd a port vagy egyéb szennyeződéseket.
      • Ha a tök belsejében vannak magvak vagy rostok, egy kanállal óvatosan távolítsd el őket.
    2. Yerba mate hozzáadása:
      • Töltsd meg a tököt félig vagy háromnegyedig yerba mate-val (a mate teához használt szárított levelekkel).
      • Ezután önts bele forró (nem forrásban lévő, körülbelül 70-80°C-os) vizet, amíg teljesen meg nem telik.
    3. Áztatás:
      • Hagyd a yerba mate-t és a vizet állni a tökben 24 órán keresztül. Ez idő alatt a yerba mate áztatja a tök belső falait, és segít eltávolítani a természetes tök ízét, ami zavaró lehet az italban.
      • Időnként érdemes finoman megdörzsölni a tök belső falát egy kanál segítségével, hogy az esetleges felesleges anyagokat eltávolítsd.
    4. Tök kiürítése és tisztítása:
      • 24 óra után ürítsd ki a tököt, és öblítsd ki tiszta vízzel. Ezután hagyd, hogy a tök természetesen megszáradjon.
    5. Ismétlés (opcionális):
      • Ha a tök belseje még mindig erős természetes szagot vagy ízt áraszt, a folyamatot meg lehet ismételni néhányszor, amíg a kívánt eredményt el nem éred.

A mátétök beavatása fontos lépés ahhoz, hogy a yerba mate ital íze teljesen kifejeződjön, és ne keveredjen a friss tök természetes ízével. Miután beavatod a tököt, készen áll arra, hogy a mindennapi mate fogyasztásod hű társa legyen!

Napi karbantartás:

A tököt használat után először langyos vízzel ki kell öblíteni, hogy az összes mate levéldarabot eltávolítsuk belőle, majd kevés, semleges mosogatószerrel ki kell mosni, végül alaposan el kell öblíteni. Szárítani talpon, vagy fejjel lefelé egy rácson is lehetséges, de ne tegyük forró felületre, (pl fűtőtestre, a nem forró radiátor is tökéletes szárításra, amennyiben rácsos a felülete így tud szellőzni), mert megrepedhet. Egyszerűen csak mossuk el és szárítsuk meg, mint bármelyik rendes poharat.

Miért fogyasztják?

  1. Energiafokozó hatás
    A yerba mate koffeint tartalmaz, de gyengédebben hat, mint a kávé, mivel nem okoz olyan hirtelen energiaugrást és -zuhanást. Az emberek szellemi frissesség fokozására és fáradtság ellen isszák.
  2. Javítja a koncentrációt
    A benne lévő koffein és teobromin segíti a mentális fókuszt és éberséget, így népszerű diákok, dolgozók vagy sportolók körében.
  3. Gazdag antioxidánsokban és vitaminokban
    Tele van polifenolokkal, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezen kívül tartalmaz A-, B- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például káliumot és magnéziumot.
  4. Anyagcsere-serkentő
    Segít az emésztésben és az anyagcsere felgyorsításában, ezért gyakran használják fogyókúrák kiegészítőjeként. Zsírégető hatást is tulajdonítanak neki.
  5. Immunerősítő
    A benne lévő vitaminok és antioxidánsok támogatják az immunrendszert.
  6. Kulturális jelentőség
    A yerba mate fogyasztása közösségi tevékenység, különösen Dél-Amerikában. Az emberek körbeadják a matét, egy speciális csészét, amelyből közösen isszák, és ez erősíti a társas kapcsolatokat.

Hogyan készítik?

A yerba mate-t forró (de nem forrásban lévő) vízzel öntik le egy speciális ivóedényben (mate), amelyből egy fém szívószállal (bombilla) fogyasztják. Az elkészítésének és fogyasztásának módja nagyon ceremoniális lehet.

Tehát a yerba mate nemcsak egy élénkítő ital, hanem egy szertartásos, egészségjavító élmény is, amely számos kulturális és fizikai előnyt kínál.

yerba mate tea elkészítése hagyományosan egy kicsit különlegesebb, mint a szokványos teáké, de egyszerű lépésekkel otthon is elkészítheted! Íme az alapvető útmutató a hagyományos és az alternatív elkészítési módokra:


Hagyományos elkészítés bombillával és mate csészével:

  1. Szükséges eszközök:
    • Yerba mate tea (a szárított levelek)
    • Mate csésze (tök vagy más anyagból készült ivóedény)
    • Bombilla (szűrős fém szívószál)
    • Meleg víz (kb. 60-75°C)
  2. Lépések:
    • Töltsd meg a mate csészét: Töltsd meg a csészét kb. 2/3-ig yerba mate levelekkel.
    • Rázd meg kicsit: Takard le a csésze nyílását a tenyereddel, fordítsd fejjel lefelé, és óvatosan rázd meg. Ez segít a finom port lejjebb juttatni, hogy ne tömítse el a bombillát.
    • Állítsd meg a leveleket: Döntsd meg a csészét úgy, hogy a levelek egyik oldalon halmozódjanak fel.
    • Önts hideg vizet: A halmozott levelek “üres” oldalára önts egy kevés hideg vizet. Ez megóvja a leveleket attól, hogy azonnal kiégjenek.
    • Adj hozzá meleg vizet: Lassanként önts forró, de nem forrásban lévő vizet (60-75°C) az üres részre.
    • Helyezd be a bombillát: Helyezd a bombillát a levelek közé, és ne mozgasd ivás közben.
    • Élvezd a teát: Kortyolj a bombillán keresztül. Amikor elfogy a víz, újratöltheted forró vízzel, amíg az íze meg nem gyengül.

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad