Teabemutató 17. rész – Csillaghullás ízesített zöld tea
Kattints ide és rendeld házhoz!
Összetétele:
almakockák, citromhéj, csillaggyümölcs, kivi darabok, mangó, papaya
Leírás:
A carambole többé nem ismeretlen a földgömb felénk eső részén sem, hiszen nem egy koktél dekorálására is használják. Mi most ezt a csillagot hoztuk össze két másik egzotikus gyümölccsel, a klasszikus mangóval és a friss papayával
Elkészítés: áztatási idő maximum 1 perc, 70-80 C°-os vízzel felöntve (ugyanaz a teafű akár 5x is felönthető)
Miért igyunk zöld teát?
Nagyjából 500 féle vegyületet tartalmaznak, köztük tucatnyi tápanyagot és gyógyhatású anyagot, mint például polifenolok, poliszacharidok, aminosavak, alkaloidok, klorofill, valamint A, C és B-vitaminok, szelén, kálium és cink.
Polifenolok legnagyobb mennyiségben a zöld teában találhatók meg, antioxidáns hatással bírnak, azaz semlegesítik a rákkeltő szabadgyököket, így segítenek megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Egyes polifenolok antibakteriális, illetve antimikrobális hatásúak is, valamint segítik a nehézfémek kiürülését a szervezetből.
Magas vérkoleszterin-szint, magas vérnyomás és érszűkület esetén is segítenek csökkenteni a tüneteket. Vérhígító hatásúak, gátolják a vérrögképződést, tehát akadályozzák az érszűkület és az érelzáródás kialakulását.
A teában van a legtöbb fluor az összes haszonnövény közül. A fluor védi a fogakat, megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását.
L-teanin nevű aminosav védi az idegrendszert, javítja a memóriát , ráadásul nyugtató hatású mérsékli a teában szintén megtalálható koffein túlzott stimuláló, stressz-fokozó hatását.
A zöld teában fellelhető vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak szerveink egészséges működéséhez és regenerálódásához, valamint az A , C és a B vitaminok sejtvédő, antioxidáns hatással is bírnak, így lassítják az öregedés folyamatát és gátolják a rákos betegségek kialakulását.
A teázás szertartása – akár hagyományos kelet-ázsiai, akár sajátos stílusban gyakoroljuk –meditatív jellegű hobbitevékenységgé is formálható, ami az utóbbi idők pszichológiai kutatásai alapján pozitív hatással van a gondolkodásra, stresszoldó hatású, javítja a koncentrációt, így növeli a szellemi és testi teljesítőképességünket és munkánk hatékonyságát.