A mate teáról

A mate teáról

A mate teát egy Dél-Amerikában őshonos örökzöld pálmafaj szárított leveleiből és ágaiból készítik. A növény 10-15 méteres magasságot is elérhet, levelei kb. 6 cm hosszúak, 4 cm szélesek. Fejlődéséhez magas pártartalomra és magas hőmérsékletre van szükség.

A leveleket kétévente szüretelik, majd gyorsan szárítják, elkerülendő az oxidálódást. ( A szárítás parázs felett történik, az erre a célra használt különböző fafajták éppen olyan meghatározóak, mint nálunk a kolbász-szalonna füstöléséhez használtak.)

A „mate” szó azinka nyelvből származik, jelentése: tök. Arra a szárított tökből készült ivóedényre utal, melyből hagyományosan ezt a teát fogyasztják. A tea elkészítéséhez hozzá tartozik: a mate ( tök), a yerba(a tea ) és a bombilla ( fa, vagy fém szívószál). Az edénybe ízlés szerint szórják a leveleket, 70-100 Cº-os vízzel öntik fel, 5-10 percig hagyják ázni. A főzet elkészülte után közvetlenül a tökből, szívószállal fogyasztható. Kevés mézzel, vagy cukorral édesíthető, többször felönthető.

A mate tea minden életfontosságú vitamint tartalmaz, valamint számos ásványi anyag, például magnézium, kalcium, kálium, vas, hordozója. A mate a koffein mellett xantin alkaloidát tartalmaz, melyet mateinnek is neveznek. A xantin stimulálja a központi idegrendszert, de nem tesz függővé, nem vált ki idegességet, sőt, nyugodt alvást biztosít. A xantinban olyan molekulakötés van, amely kiküszöböli a koffein káros tulajdonságait, így azok az emberek is fogyaszthatják, akik egészségügyi okoból kénytelenek lemondani a kávéról. Enyhén vizelethajtó, csökkenti a vérnyomást, kedvezően hat a szív működésére, javítja az oxigénellátást.

Fogyasztása nemcsak rendkívül egészséges, hanem hangulatos szertartás is, igazi dél-amerikai kultúrital.

 

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Kávéválogatás

Kávéválogatás Kattints ide és rendeld házhoz! A csomag tartalma: 4 db 50 grammos 100% Arabica

Teabemutató 17.rész

Teabemutató 17. rész – Csillaghullás ízesített zöld tea Kattints ide és rendeld házhoz! Összetétele: almakockák,

Teaválogatásaink!

Teaválogatásaink! Rendeld házhoz kedvenc válogatásod egyikét. A megrendeléshez kattints ide! Szeretettel teaválogatás tartalma: 4 x

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad