A mate teáról

A mate teáról

A mate teát egy Dél-Amerikában őshonos örökzöld pálmafaj szárított leveleiből és ágaiból készítik. A növény 10-15 méteres magasságot is elérhet, levelei kb. 6 cm hosszúak, 4 cm szélesek. Fejlődéséhez magas pártartalomra és magas hőmérsékletre van szükség.

A leveleket kétévente szüretelik, majd gyorsan szárítják, elkerülendő az oxidálódást. ( A szárítás parázs felett történik, az erre a célra használt különböző fafajták éppen olyan meghatározóak, mint nálunk a kolbász-szalonna füstöléséhez használtak.)

A „mate” szó azinka nyelvből származik, jelentése: tök. Arra a szárított tökből készült ivóedényre utal, melyből hagyományosan ezt a teát fogyasztják. A tea elkészítéséhez hozzá tartozik: a mate ( tök), a yerba(a tea ) és a bombilla ( fa, vagy fém szívószál). Az edénybe ízlés szerint szórják a leveleket, 70-100 Cº-os vízzel öntik fel, 5-10 percig hagyják ázni. A főzet elkészülte után közvetlenül a tökből, szívószállal fogyasztható. Kevés mézzel, vagy cukorral édesíthető, többször felönthető.

A mate tea minden életfontosságú vitamint tartalmaz, valamint számos ásványi anyag, például magnézium, kalcium, kálium, vas, hordozója. A mate a koffein mellett xantin alkaloidát tartalmaz, melyet mateinnek is neveznek. A xantin stimulálja a központi idegrendszert, de nem tesz függővé, nem vált ki idegességet, sőt, nyugodt alvást biztosít. A xantinban olyan molekulakötés van, amely kiküszöböli a koffein káros tulajdonságait, így azok az emberek is fogyaszthatják, akik egészségügyi okoból kénytelenek lemondani a kávéról. Enyhén vizelethajtó, csökkenti a vérnyomást, kedvezően hat a szív működésére, javítja az oxigénellátást.

Fogyasztása nemcsak rendkívül egészséges, hanem hangulatos szertartás is, igazi dél-amerikai kultúrital.

 

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Pedagógus napi termékeink

Pedagógus napi termékeink Mi lehetne jobb ajándék kedvenc tanáraitoknak, mint egy gondosan összeállított ajándékcsomag egyedi

Ballagási ajándékok

Ballagási ajándékok Egy tea-készlet vagy tea-kollekció egy nagyszerű ötlet ballagási ajándékként! Itt van néhány ötlet:

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad