A rooibos, redbush, avagy vörös teáról

A rooibos, redbush, avagy vörös teáról

A rooibos 1-1,5 m magas cserje, mely Dél-Afrikában őshonos. Hosszú és hajlékony ágain rengeteg 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag levél található, melyek leginkább a fenyő tűleveleihez hasonlítanak.

Növekedéséhez sok csapadékra és enyhén savas kémhatású talajra van szüksége. Elengedhetetlen a legalább 450 m-es tengerszint feletti magasság, de afagyot egyáltalán nem tűri, így termesztése égövünkben nem lehetséges.

A cserjemásfél éves korában fordul termőre, leggazdagabb hozamát 3-4 évesen adja. 7-8 évig él, pusztulása előtt az egész növény zöldből vörösbe vált, innen az elnevezése: vörös bokor.

Betakarítása a nyári és kora őszi hónapokban történik. Ilyenkor sarlóval a talaj fölött 30-40 cm-re vágják vissza az ágakat, majd kötegelik őket. Ezután szecskázógéppel az általunk is ismert méretűre, kb. 4 mm hosszú darabokra vágják a termést. A fekete teához hasonlóan erjesztik, tiszta vízzel keverik, 8-24 órán át tart a fermentáció. A folyamat során a zöld ágak vörösesbarnák lesznek, s kialakul a tea jellegzetes vörösesbarna színe. Végső lépésként a szigorú minőségi ellenőrzés, majd pasztőrözés következik.

A Dél-Afrikából származó natúr rooibos kapható a legtöbb tea szaküzletben, a választékot az ízesített változatok bővítik. A tea ízesítését ebben az esetben is Európában, a teanagykereskedésekben végzik.

A rooibos teák elkészítése: 100 Cº-os vizet használunk, a leveleket 5-8 percig áztatjuk. Az ideális mennyiség egy csészéhez ( 3dl ) 1 teáskanál teafű, ami 2 gr mennyiséget jelent. Kétszer, háromszor felönthető.

A fekete teákhoz hasonlóan ízlés szerint fogyaszthatjuk cukorral, barna cukorral, kandissal, mézzel, tejjel, vagy tejszínnel. Forrón és jegesen egyaránt kiváló.Koffeinmentes, gyerekeknek kifejezetten ajánlott!

A rooibos az utóbbi években széles körben vált ismertté, kedveltté. Népszerűségét finom íze mellett egészségünkre gyakorolt rendkívül kedvező hatása adja. A vörös tea gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, C-vitamin tartalma magas. Erősiti immunrendszerünket, antiallergén hatású, javítja a keringést, segíti az emésztést, megköti a szabad gyököket, szépíti bőrünket, hajunkat. Összefoglalva atealegfontosabb hatóanyagai és azok hatása:

-vas: vérképzés, hemoglobin
réz: enzimalkotórész, bőr és haj pigmentáció, idegek felépítője
kalcium: csontok és fogak képzése, növekedésnél kiemelkedően fontos
fluor: fogfelépítés és száj higiénia
nátrium: idegek és izmok munkája, szervezet víz háztartása
kálium: vízháztartás, vérnyomás-csökkentés
mangán: nyomelem, méregtelenítés, védekezőképesség
zink: inzulinháztartás, immunrendszer felépítés
quercetin, quercitrin: flavonoidok, antiallergén hatás
rutin: vérnyomás –szabályozás A fenti felsorolás csupán a „jéghegy csúcsa”. Szerencsére már magyarul is elérhetőeka rooibossal kapcsolatos szakkönyvek, melyekből mélyebb ismeretekre, receptekre tehetnek szert. Egészségükre!

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Anyák napi ajándék, teás ajándék

Anyák napi ajándék, teás ajándék: Anyák napi termékeinket akár házhoz is megrendelheted. Házhozszállításhoz kattints ide!

Japán cseresznyefa virág

Japán cseresznyefa virág: Első körben bemutatnánk egy közkedvelt teánkat, melyben a japán cseresznyefa virága is

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad