Mate tea, tök beavatása, elkészítése

Mate tea, tök beavatása, elkészítése

Mate tea kínálatunkért kattints ide!

Leírás:

A mate tea, más néven yerba mate, egy hagyományos dél-amerikai ital, amelyet az Ilex paraguariensis növény leveleiből készítenek. Ez egy népszerű ital olyan országokban, mint Argentína, Uruguay, Paraguay és Brazília egyes részein.

A mate tea elkészítéséhez a yerba mate növény szárított leveleit és gallyait forró (de nem forrásban lévő) vízbe áztatjuk. Az így kapott ital ízében hasonló a zöld teához, de enyhén füves és kesernyés ízű.

A mate teát gyakran társasági körülmények között fogyasztják, amikor a barátok vagy a családtagok egy tökön (egy vájt, gyakran díszített edényen) osztoznak, és egy fém- vagy fa szívószálon keresztül isszák, amelyet bombillának neveznek. A pár megosztásának szokása mélyen beépült a dél-amerikai kultúrába, és gyakran a barátsággal és a vendégszeretettel társul.

A mate tea koffeint és egyéb stimulánsokat tartalmaz, így sok ember számára népszerű alternatívája a kávénak. Úgy gondolják, hogy számos egészségügyi előnye is van, beleértve a jobb összpontosítást és a mentális tisztaságot, a megnövekedett energiaszintet és az immunrendszer erősítését.

Összességében a mate tea nem csak egy ital, hanem egy kulturális szimbólum, amely mélyen gyökerezik Dél-Amerika hagyományaiban.

Mate tök beavatása:


A mate tök, más néven mate cserép vagy mate kalab, egy hagyományos dél-amerikai edény, amelyet a mate tea fogyasztásához használnak. Általában a természetes tök héjából készül, amelyet kifúrnak és megtisztítanak a magoktól és a péptől. Ezután a tököt gyakran díszítik és szárítják.

A mate tök szerepe az, hogy a mate leveleket és a forró vizet tartalmazó keveréket fogadja és tartsa. Az emberek hagyományosan közösen fogyasztják a mate teát, és a tököt átadják egymásnak a körben, amikor megisszák a teát. Általában a tököt egy speciális szívószállal, amelyet bombillának neveznek, szívják ki.

A tökből készült matét be kell avatni, mert máskülönben a benne készített tea keserű lesz

 • Töltsük meg a mate tököt forró vízzel;
 • a vizet hagyjuk benne állni amíg teljesen ki nem hűl, majd öntsük fel még egyszer;
 • pár óra múlva öntsük ki a vizet és nyúljunk bele az ujjunkkal;
 • érezhető, hogy a tök belseje nyálkás, csúszós lett, ez a tök falának eredetileg puhább, lágyabb része volt;
 • ezek a lágy részek nem mérgezőek, de keserűen élvezhetetlenné teszik a teát, ezért el kell azt távolítani,
 • erre a legjobb egy evő-, vagy kiskanál, amivel precízen kaparjuk végig a tök belső oldalát és a lágy részeket dobjuk ki;
 • a fölösleges ügybuzgóság azt eredményezheti, hogy a másik oldalon lyukadunk ki, tehát nem kell sem erősen, sem erőszakosan, sem túl sokáig kapargatni, éppen csak annyira, hogy az esetlegen nagyobb darabok eltűnjenek;
 • a kikapart tököt forró vízzel még egyszer mossuk ki, ezután elkezdhetjük a használatát.

Napi karbantartás:

A tököt használat után először langyos vízzel ki kell öblíteni, hogy az összes mate levéldarabot eltávolítsuk belőle, majd kevés, semleges mosogatószerrel ki kell mosni, végül alaposan el kell öblíteni. Szárítani talpon, vagy fejjel lefelé egy rácson is lehetséges, de ne tegyük forró felületre, (pl fűtőtestre), mert megrepedhet. Egyszerűen csak mossuk el és szárítsuk meg, mint bármelyik rendes poharat.

Mate tea hatásai:

A Mate 24 féle vitamint és ásványi anyagot, 15 féle aminosavat, 11 féle polifenolt és számos más antioxidánst tartalmaz. A Mate tea tehát rendkívül sokoldalú: élénkít, segíti az emésztést, növeli a koncentrációs képességet és még a súlycsökkentésben is segít.

Bombilla leírása:

A bombilla egy hagyományos dél-amerikai szívószál, amelyet a mate tea fogyasztásához használnak. Általában fém, acél vagy nemesfém, például ezüst vagy arany anyagból készül. A bombilla alján apró lyukak vagy szűrő találhatók, amelyek segítenek szűrni a mate teát, miközben a folyadékot szívják.

Fontos megjegyezni, hogy a mate tea ízlés dolga is. Néhányan kedvelik erősebben vagy gyengébben főzött változatát, így kísérletezhetsz a mate levelek mennyiségével és a víz hőmérsékletével, hogy megtaláld a neked leginkább megfelelő ízt.

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Jeges tea szálas teából

Jeges tea szálas teából Gyümölcsös szálas teáinkból készítd el otthon kedvenc nyári frissítődet. Kattints ide

0
  0
  Kosár
  Üres a kosarad