A gyümölcsteákról
Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés a gyümölcsteák esetében: ezek a teák nem tartalmaznak teanövényről származó leveleket! A gyümölcsteákban csakis szárított gyümölcsök ( az új trend követői szerint: zöldségek is) lehetnek, különböző összetételben. Az „ igazi „ teaivók ezeket az italokat a nem-teák kategóriába sorolják, hivatkozva a gyümölcstea és a teacserje közötti kapcsolat teljes hiányára.
Ezeket a közkedvelt italokat Európában állítják elő, a teanagykereskedő cégek műhelyeiben, saját receptúrák alapján. Összetételüket, külsejüket jelen esetben is az ízmester határozza meg, sok éves tapasztalata és az új íz-irányzatok figyelembe vétele alapján.
A gyümölcsteák minden esetben ugyanarra a bázisra épülnek: alma, hibiszkusz és csipkehéj szolgál alapul.
A gyümölcsteák karakterét az erre kerülő szárított, kandírozott, liofilizált gyümölcsdarabok adják. Sok esetben a tea ízét kevés fűszer: citromfű, sáfrány, fahéj , stb . koronázza. Díszítésül levelek, virágszirmok, virágok szolgálnak.
A gyümölcsteák gyönyörű piros színét a hibiszkusz adja, ez azonban kissé savanyítja is italunkat. A gyomorproblémákkal küszködők számára ma már elérhetőek az ún. savmentes gyümölcsteák, melyekben egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés hibiszkusz van. A savmentes, savcsökkentett teák színe halványabb, sárgás, ízük azonban versenyez savas társaikéval. ( A nemzetközi tea-trend egyre inkább a savmentes teák népszerűsítése felé halad. Hazai tapasztalataink ezen teák széles körű terjesztését még nem teszik lehetővé: magyar vendégeink számára az igazán „ jó” gyümölcstea sötétvörös. Hibiszkusz-szegény teák lágy színét az itthoni fogyasztó a gyenge minőséggel köti össze, hiába az amúgy tökéletes illat-íz kombináció. Mindettől függetlenül üzletünkben szerény választékkal a gyomrukat kímélők rendelkezésére állunk.)
Gyümölcsteák esetében az elkészítés során egy csészéhez ( 3 dl) 1 teáskanál teát használunk, ennek tömege 3-4 gramm. A teát 100 Cº-os, forró vízzel öntjük fel, majd minimum 8 percig áztatjuk. A hosszú készítési idő biztosítja, hogy a szárított gyümölcsdarabokkellőképpenátázzanak, kiadják ízüket. A gyümölcsteákat nem lehet elrontani, túláztatni: minél tovább vannak vízben annál jobban érvényesül az ízük. Sokan szívesen fogyasztják a felázott gyümölcsdarabokat is.
Gyümölcsteákból fantasztikus frissítő jeges teákat lehet készíteni: akár a kész ital lehűtésével, akár egy gyümölcstea-koncentrátum jégre öntésével.
Gyümölcsteát mézzel, vagy fehér cukorral érdemes édesíteni, tej-tejszín nem illik hozzá. Italunk bármikor kellemes frissítőül szolgálhat, élénkítő hatása azonban egyáltalán nincs, mivel nem tartalmaz koffeint biztosító tealeveleket.