A rooibos, redbush, avagy vörös teáról
A rooibos 1-1,5 m magas cserje, mely Dél-Afrikában őshonos. Hosszú és hajlékony ágain rengeteg 10-50 mm hosszú, 1 mm vastag levél található, melyek leginkább a fenyő tűleveleihez hasonlítanak.
Növekedéséhez sok csapadékra és enyhén savas kémhatású talajra van szüksége. Elengedhetetlen a legalább 450 m-es tengerszint feletti magasság, de afagyot egyáltalán nem tűri, így termesztése égövünkben nem lehetséges.
A cserjemásfél éves korában fordul termőre, leggazdagabb hozamát 3-4 évesen adja. 7-8 évig él, pusztulása előtt az egész növény zöldből vörösbe vált, innen az elnevezése: vörös bokor.
Betakarítása a nyári és kora őszi hónapokban történik. Ilyenkor sarlóval a talaj fölött 30-40 cm-re vágják vissza az ágakat, majd kötegelik őket. Ezután szecskázógéppel az általunk is ismert méretűre, kb. 4 mm hosszú darabokra vágják a termést. A fekete teához hasonlóan erjesztik, tiszta vízzel keverik, 8-24 órán át tart a fermentáció. A folyamat során a zöld ágak vörösesbarnák lesznek, s kialakul a tea jellegzetes vörösesbarna színe. Végső lépésként a szigorú minőségi ellenőrzés, majd pasztőrözés következik.
A Dél-Afrikából származó natúr rooibos kapható a legtöbb tea szaküzletben, a választékot az ízesített változatok bővítik. A tea ízesítését ebben az esetben is Európában, a teanagykereskedésekben végzik.
A rooibos teák elkészítése: 100 Cº-os vizet használunk, a leveleket 5-8 percig áztatjuk. Az ideális mennyiség egy csészéhez ( 3dl ) 1 teáskanál teafű, ami 2 gr mennyiséget jelent. Kétszer, háromszor felönthető.
A fekete teákhoz hasonlóan ízlés szerint fogyaszthatjuk cukorral, barna cukorral, kandissal, mézzel, tejjel, vagy tejszínnel. Forrón és jegesen egyaránt kiváló.Koffeinmentes, gyerekeknek kifejezetten ajánlott!
A rooibos az utóbbi években széles körben vált ismertté, kedveltté. Népszerűségét finom íze mellett egészségünkre gyakorolt rendkívül kedvező hatása adja. A vörös tea gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, C-vitamin tartalma magas. Erősiti immunrendszerünket, antiallergén hatású, javítja a keringést, segíti az emésztést, megköti a szabad gyököket, szépíti bőrünket, hajunkat. Összefoglalva atealegfontosabb hatóanyagai és azok hatása:
-vas: vérképzés, hemoglobin
réz: enzimalkotórész, bőr és haj pigmentáció, idegek felépítője
kalcium: csontok és fogak képzése, növekedésnél kiemelkedően fontos
fluor: fogfelépítés és száj higiénia
nátrium: idegek és izmok munkája, szervezet víz háztartása
kálium: vízháztartás, vérnyomás-csökkentés
mangán: nyomelem, méregtelenítés, védekezőképesség
zink: inzulinháztartás, immunrendszer felépítés
quercetin, quercitrin: flavonoidok, antiallergén hatás
rutin: vérnyomás –szabályozás A fenti felsorolás csupán a „jéghegy csúcsa”. Szerencsére már magyarul is elérhetőeka rooibossal kapcsolatos szakkönyvek, melyekből mélyebb ismeretekre, receptekre tehetnek szert. Egészségükre!