A gyümölcsteákról

A gyümölcsteákról

Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés a gyümölcsteák esetében: ezek a teák nem tartalmaznak teanövényről származó leveleket! A gyümölcsteákban csakis szárított gyümölcsök ( az új trend követői szerint: zöldségek is) lehetnek, különböző összetételben. Az „ igazi „ teaivók ezeket az italokat a nem-teák kategóriába sorolják, hivatkozva a gyümölcstea és a teacserje közötti kapcsolat teljes hiányára.

Ezeket a közkedvelt italokat Európában állítják elő, a teanagykereskedő cégek műhelyeiben, saját receptúrák alapján. Összetételüket, külsejüket jelen esetben is az ízmester határozza meg, sok éves tapasztalata és az új íz-irányzatok figyelembe vétele alapján.

A gyümölcsteák minden esetben ugyanarra a bázisra épülnek: alma, hibiszkusz és csipkehéj szolgál alapul.

A gyümölcsteák karakterét az erre kerülő szárított, kandírozott, liofilizált gyümölcsdarabok adják. Sok esetben a tea ízét kevés fűszer: citromfű, sáfrány, fahéj , stb . koronázza. Díszítésül levelek, virágszirmok, virágok szolgálnak.

A gyümölcsteák gyönyörű piros színét a hibiszkusz adja, ez azonban kissé savanyítja is italunkat. A gyomorproblémákkal küszködők számára ma már elérhetőek az ún. savmentes gyümölcsteák, melyekben egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés hibiszkusz van. A savmentes, savcsökkentett teák színe halványabb, sárgás, ízük azonban versenyez savas társaikéval. ( A nemzetközi tea-trend egyre inkább a savmentes teák népszerűsítése felé halad. Hazai tapasztalataink ezen teák széles körű terjesztését még nem teszik lehetővé: magyar vendégeink számára az igazán „ jó” gyümölcstea sötétvörös. Hibiszkusz-szegény teák lágy színét az itthoni fogyasztó a gyenge minőséggel köti össze, hiába az amúgy tökéletes illat-íz kombináció. Mindettől függetlenül üzletünkben szerény választékkal a gyomrukat kímélők rendelkezésére állunk.)

Gyümölcsteák esetében az elkészítés során egy csészéhez ( 3 dl) 1 teáskanál teát használunk, ennek tömege 3-4 gramm. A teát 100 Cº-os, forró vízzel öntjük fel, majd minimum 8 percig áztatjuk. A hosszú készítési idő biztosítja, hogy a szárított gyümölcsdarabokkellőképpenátázzanak, kiadják ízüket. A gyümölcsteákat nem lehet elrontani, túláztatni: minél tovább vannak vízben annál jobban érvényesül az ízük. Sokan szívesen fogyasztják a felázott gyümölcsdarabokat is.

Gyümölcsteákból fantasztikus frissítő jeges teákat lehet készíteni: akár a kész ital lehűtésével, akár egy gyümölcstea-koncentrátum jégre öntésével.

Gyümölcsteát mézzel, vagy fehér cukorral érdemes édesíteni, tej-tejszín nem illik hozzá. Italunk bármikor kellemes frissítőül szolgálhat, élénkítő hatása azonban egyáltalán nincs, mivel nem tartalmaz koffeint biztosító tealeveleket.

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Pedagógus napi termékeink

Pedagógus napi termékeink Mi lehetne jobb ajándék kedvenc tanáraitoknak, mint egy gondosan összeállított ajándékcsomag egyedi

Ballagási ajándékok

Ballagási ajándékok Egy tea-készlet vagy tea-kollekció egy nagyszerű ötlet ballagási ajándékként! Itt van néhány ötlet:

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad