A FEHÉR, SÁRGA ÉS OOLONG TEÁKRÓL
A fehér teák rügyekből és nagyon friss levelekből állnak, melyeket rövid ideig fonnyasztásos módszerrel szárítanak. Kína Fujian tartományában speciális teanövényről szüretelik. Főzete lágy, könnyű. Elkészítése: 75-80 Cº-os vízzel öntjük fel, 1-3 percig áztatjuk. Egy csészéhez egy teáskanál ( 2 gramm) füvet használunk.
A sárga teákat száraz, forró levegő áramoltatásával rövid ideig fermentálják. A fermentáció kellő idejének meghatározásához nagyfokú teamesteri tapasztalat és szaktudás szükséges. Főzete a fehér teánál erősebb, de még mindiglágy teáról beszélünk. Elkészítése megegyezik a fehér teáéval.
Az oolong teák egyre nagyobb ismertségnek örvendenek. Félig erjesztett teáknak is nevezzük őket, mivel fermentációjuk feleannyi ideig tart, mint a fekete teáké. A zöld, fehér és sárga teánál erősebb, a feketénél gyengébb ital. A legjobb minőségű natúr oolongok Taiwanról származnak. Ízesített változataikat Európában állítják elő. Elkészítésük: csészénként 2 gramm fűre 80-90Cº-os vizet öntünk, 2-3 percig áztatjuk. A fehér, sárga és oolong teák többször felönthetőek, fogyasztásukat natúr, vagy kevés mézzel ajánluk.