A fekete tea

A fekete tea

Amennyiben a leszüretelt tealeveket fonnyasztásuk és sodrásuk után erjesztik is, fekete teáról beszélünk. Tehát a zöld és fekete tea közötti alapvető különbséget az erjesztés adja: zöld tea készítésnél ez a folyamat nincs meg! Az erőteljesebben összesodort tealevelek szétzúzott sejtfalain át távozó sejtnedvek fermentációja körülbelül 3 órás folyamat, melynek során a tealevelek elnyerik jellegzetes, sötétbarna, vöröses színüket. Az erjedés időtartama alatt kialakulnak a fekete teára jellemző íz,- és illatanyagok. Felszabadulnak cseranyagok, így szervezetünk számára elérhetőbbé válik a koffein, ezért érezzük a fekete teát élénkítőbbnek, mint a zöld teát. A teában lévő koffein molekula szerkezete megegyezik a kávéban levőével, hatásmechanizmusa azonban más: tea fogyasztásakor a koffein lassabban fejti ki hatását, azonban hosszan, mintegy 6 órán át érezteti azt. ( A kávéban levő koffein gyorsan hat, de ez a hatás rövid időtartamú.) Az erjedési folyamatok során azonban a fekete tea számos olyan egészségmegőrző tulajdonságából veszít, mellyel a zöld tea büszkélkedhet.

Magas minőségű fekete teát termelő országok: India, Ceylon és Kína. Indiában két híres teatermelő vidékről beszélhetünk: Assam és Darjeeling tartományokról. Míg a darjeelingi tea a könnyű, lágy fekete teák palettáját színesíti, addig az assami teákat az erős ízek, magas koffeintartalom kedvelőinek ajánljuk. Kiváló minőségű, és rendkívül zamatos teát importálunk Ceylon szigetéről, a kínai specialitások tárháza pedig végtelen. Az ízesített fekete teák alapjául is kínai teákat használunk.

Természetesen más országok is termelnek kiváló minőségű fekete teákat, nem szabad megfeledkeznünk a nepáli, a jávai, vagy a grúz teáról. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kenyai és tanzániai teák, hiszen ezekben az országokbanis adottak a teanövény által kedvelt klimatikus viszonyok.

A fekete teák elkészítése kevésbé bonyolult, mint a zöld teáké: 100 Cº-os vizet használunk, a leveleket 3-5 percig áztatjuk. Fekete teák esetében is az ideális mennyiség egy csészéhez ( 3dl ) 1 teáskanál teafű, ami 2 gr mennyiséget jelent.

A fekete teákat ízlés szerint fogyaszthatjuk cukorral, barna cukorral, kandissal, mézzel, tejjel, vagy tejszínnel. Amennyiben tejjel, vagy tejszínnel isszuk teánkat, mindenképpen érdemes az 5 perces áztatási időt választani, hiszen a kész teába öntött tejmeglágyítja azt.

Végül a sokakat érdeklő osztályozás, mely a tealevelek minőségét mutatja meg:

S (Super) F (Finom) T (csúcsos) G (arany) F (virágos) O (narancs) P (Pekoe)
FP
F (virágos) P (Pekoe)
GFBOP
G (arany) F (virágos) B (tört) O (narancs) P (Pekoe)
BOPF
B (tört) O (narancs) P (Pekoe) F (Fannings)
CTC
C (nyomott) T (tépett) C (göngyölt)

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Fekete tea kínálatunk

Fekete tea kínálatunk Kattints ide és rendeld házhoz! Először is beszéljünk arról miért is érdemes

Miért igyunk melegben forró teát?

Miért igyunk melegben forró teát? Forró teát inni melegben elsőre furcsának tűnhet, de valójában számos

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad