A fekete tea

A fekete tea

Amennyiben a leszüretelt tealeveket fonnyasztásuk és sodrásuk után erjesztik is, fekete teáról beszélünk. Tehát a zöld és fekete tea közötti alapvető különbséget az erjesztés adja: zöld tea készítésnél ez a folyamat nincs meg! Az erőteljesebben összesodort tealevelek szétzúzott sejtfalain át távozó sejtnedvek fermentációja körülbelül 3 órás folyamat, melynek során a tealevelek elnyerik jellegzetes, sötétbarna, vöröses színüket. Az erjedés időtartama alatt kialakulnak a fekete teára jellemző íz,- és illatanyagok. Felszabadulnak cseranyagok, így szervezetünk számára elérhetőbbé válik a koffein, ezért érezzük a fekete teát élénkítőbbnek, mint a zöld teát. A teában lévő koffein molekula szerkezete megegyezik a kávéban levőével, hatásmechanizmusa azonban más: tea fogyasztásakor a koffein lassabban fejti ki hatását, azonban hosszan, mintegy 6 órán át érezteti azt. ( A kávéban levő koffein gyorsan hat, de ez a hatás rövid időtartamú.) Az erjedési folyamatok során azonban a fekete tea számos olyan egészségmegőrző tulajdonságából veszít, mellyel a zöld tea büszkélkedhet.

Magas minőségű fekete teát termelő országok: India, Ceylon és Kína. Indiában két híres teatermelő vidékről beszélhetünk: Assam és Darjeeling tartományokról. Míg a darjeelingi tea a könnyű, lágy fekete teák palettáját színesíti, addig az assami teákat az erős ízek, magas koffeintartalom kedvelőinek ajánljuk. Kiváló minőségű, és rendkívül zamatos teát importálunk Ceylon szigetéről, a kínai specialitások tárháza pedig végtelen. Az ízesített fekete teák alapjául is kínai teákat használunk.

Természetesen más országok is termelnek kiváló minőségű fekete teákat, nem szabad megfeledkeznünk a nepáli, a jávai, vagy a grúz teáról. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kenyai és tanzániai teák, hiszen ezekben az országokbanis adottak a teanövény által kedvelt klimatikus viszonyok.

A fekete teák elkészítése kevésbé bonyolult, mint a zöld teáké: 100 Cº-os vizet használunk, a leveleket 3-5 percig áztatjuk. Fekete teák esetében is az ideális mennyiség egy csészéhez ( 3dl ) 1 teáskanál teafű, ami 2 gr mennyiséget jelent.

A fekete teákat ízlés szerint fogyaszthatjuk cukorral, barna cukorral, kandissal, mézzel, tejjel, vagy tejszínnel. Amennyiben tejjel, vagy tejszínnel isszuk teánkat, mindenképpen érdemes az 5 perces áztatási időt választani, hiszen a kész teába öntött tejmeglágyítja azt.

Végül a sokakat érdeklő osztályozás, mely a tealevelek minőségét mutatja meg:

S (Super) F (Finom) T (csúcsos) G (arany) F (virágos) O (narancs) P (Pekoe)
FP
F (virágos) P (Pekoe)
GFBOP
G (arany) F (virágos) B (tört) O (narancs) P (Pekoe)
BOPF
B (tört) O (narancs) P (Pekoe) F (Fannings)
CTC
C (nyomott) T (tépett) C (göngyölt)

Kedvencek

Kávék

Ajándékok

Legfrissebbek

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Kávéválogatás

Kávéválogatás Kattints ide és rendeld házhoz! A csomag tartalma: 4 db 50 grammos 100% Arabica

Teabemutató 17.rész

Teabemutató 17. rész – Csillaghullás ízesített zöld tea Kattints ide és rendeld házhoz! Összetétele: almakockák,

Teaválogatásaink!

Teaválogatásaink! Rendeld házhoz kedvenc válogatásod egyikét. A megrendeléshez kattints ide! Szeretettel teaválogatás tartalma: 4 x

0
    0
    Kosár
    Üres a kosarad